ALERGENY
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne. Cereals containing gluten (wheat, rye, barley, oats, spelt, or their hybrid varieties) and products derived therefrom.
2. Skorupiaki i produkty pochodne. Crustaceans and related products.
3. Jaja i produkty pochodne. Eggs and derivative products.
4. Ryby i produkty pochodne. Fish and related products.
5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne. Peanuts and related products.
6. Soja i produkty pochodne. Soy and related products.
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą). Milk and derived products
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzech pistacjowy, orzechy makadamia i produkty pochodne. Nuts: almonds, hazelnuts, walnuts, cashews, pecans, Brazil nuts, pistachios/pistachio nuts, macadamia nuts and products derived from them.
9. Seler i produkty pochodne. Celery and related products.
10. Gorczyca i produkty pochodne. Mustard and derived products.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. Sesame seeds and related products.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. Sulfur dioxide and sulfites at concentrations greater than 10 mg/kg or 10 mg/l calculated as SO2.
13. Łubin i produkty pochodne. Lupin and products derived thereof.
14. Mięczaki i produkty pochodne. Molluscs and related products.